Sfaturi utile în mentenanța utilajelor industriale

Utilajele industriale reprezintă una dintre cele mai costisitoare investiții pentru companii, astfel încât întreținerea lor adecvată este esențială pentru a obține un profit din achiziționarea acestora într-un timp cât mai scurt.

Indiferent de domeniul industrial în care activați, utilajele înseamnă totul în privința productivității. Pentru a prospera în productivitate, și pentru obține cele mai bune rezultate, la o eficiență maximă, utilajele dumneavoastră trebuie să fie în cea mai bună condiție din punct de vedere tehnic, în caz contrar randamentul acestora scade, iar orele pierdute pe reparații vă împiedică în atingerea targeturilor planificate.

Cu cât luați mai multe măsuri în întreținerea și mentenanța utilajelor dumneavoastră, cu atât asigurați randamentul maxim al acestora și totodată asigurați și prosperitatea companiei în cadrul căreia activați.

Dar care sunt acele practici de întreținere a utilajelor industriale, care vor avea un astfel de impact asupra lor și a mediului în care acestea activează?! Urmăriți cu atenție sfaturile din următoarele pasaje.

Stabilirea și păstrarea unui program de întreținere

Fiecare operator al unui utilaj știe, că trebuie să inspecteze, fizic, echipamentele și utilajele din grija lui, să efectueze unele verificări tehnice necesare, în mod regulat, dar oare se menține programul acestor inspecții, oare se efectuează acestea în timp util!? Dacă nu, utilajele dumneavoastră vor suferi, la fel și afacerea dumneavoastră.

Din acest motiv, sfatul echipei de la Hera Industrial, bazându-se pe o vastă experiență, este să se țină o evidență detaliată a tuturor lucrărilor de întreținere, care trebuie efectuate pe utilajele din dotare. Pentru acest lucru, puteți să vă inspirați din manualele de utilizare a utilajelor, urmărind instrucțiunile enumerate acolo, în această privință, la care puteți adăuga instrucțiuni noi, de exemplu, în caz că, utilajul dumneavoastră este expus la condiții dure de mediu, trebuie să ajustați recomandările producătorului în consecință. Urmăriți ca instrucțiunile enumerate să fie înregistrate cu exactitate după fiecare inspecție, în mod regulat. Acordați grijă deosebită lucrurilor care sunt aparent mărunte și par nesemnificative, cum ar fi șuruburile, lubrifierea, modul de păstrare, etc.. Aplicând acest program stabilit, veți putea ține sub control situația tehnică a utilajelor, veți putea estima cu ușurință bugetul care va trebui alocat acestui sector și, ca rezultat, veți avea un an cu targeturi atinse!

Investirea în instruirea operatorilor

Pe lângă atâtea sectoare ale afacerii, care necesită o grămadă de bani, tindem să neglijăm, investirea în personal. Însă, dacă dorim ca lucrurile să fie bine făcute, într-un mod profesional, trebuie să investim și în acest sector. Este la fel de important ca și investirea într-un utilaj modern, apdatat. Pe lângă faptul că veți beneficia de un randament ridicat și de profesionalism în întreținerea utilajelor, veți mulțumi și personalul, oferind-ui noi șanse de a evolua, de a avansa în cunoștințe, de a se forma pe plan profesional. Și pentru că, cu toții suntem conștienți că angajații buni sunt greu de găsit în zilele noastre, trebuie să investim în ridicarea gradului de satisfacție al acelor angajați pe care îi avem, și pe care dorim să îi menținem, nu numai pentru că sunt deja formați, și buni, ci și pentru faptul că, un angajat nou înseamnă alte investiții, altă muncă, poate ani de zile de formare.

Păstrarea ordinii și curățeniei

Un alt sfat, al unei echipe care în ani de zile și-a dat seama, că fără efectuarea și păstrarea curățeniei nu se face lumină nici în cadrul companiei. Astfel, vă sfătuim să faceți un program de efectuare și păstrare a curățeniei în cadrul punctelor de lucru. Totodată, fiind vorba de întreținerea utilajelor industriale, vă sfătuim să păstrați utilajele dumneavoastră întotdeauna curate și în timpul când acestea nu sunt folosite, dar mai ales după fiecare folosire. Murdăria acumulată va contamina utilajele, reducând semnificativ randamentul acestora, scurtând durata de viață a organelor acestora și nu în ultimul rând, perturbând productivitatea. Nu numai murdăria poate cauza defectarea utilajelor și echipamentelor ci și mediul umed, cauzând corodarea acestora.

Sugerăm ca și curățenia să fie parte a inspecției tehnice, astfel în același timp putem efectua și o inspecție în privința curățeniei.

Lubrifierea

Lubrifierea este una dintre cele mai importante părți ale inspecțiilor tehnice, de aceea ne-am gândit să îi acordăm un paragraf distinct.

Pentru utilajele, care au unul sau mai multe piese care efectuează mișcări de rotație, cum ar fi un motor de exemplu, aplicarea și testarea regulată a lubrifiantului sunt esențiale pentru întreținerea pe termen lung. Urmați întotdeauna recomandările producătorului atunci când aplicați lubrifiant pe un utilaj sau echipament industrial. Nu ezitați să contactați nici furnizorul dumneavoastră de echipamente sau piese de schimb pentru detalii privind întreținerea pieselor, echipamentelor, sau utilajelor dumneavoastră.

Și în privința lubrifierii, fiind un proces atât de important, este recomandată ținerea unei evidențe clare a inspecțiilor în acest sens, pentru a nu rata lubrifierea în timp util a pieselor care au nevoie de acest lucru.

Depozitarea corectă a utilajelor și echipamentelor

Utilajele și echipamentele trebuie depozitate în locații uscate, sigure, pentru a le proteja de elementele naturii. Dacă aveți condițiile optime pentru depozitarea acestora, conform celor menționate mai sus, și întreținerea acestora va fi mult mai ușoară. Utilajele expuse la elementele naturii, cum ar fi soarele direct, umiditatea, frigul și înghețul, căldura excesivă, pot cauza daune cum ar fi, coroziunea, și degradarea acestora.

Concluzii

Întreținerea utilajelor și echipamentelor industriale poate aduce beneficii enorme companiei dumneavoastră. Implementarea unei rutine regulate de întreținere, păstrarea curățeniei, și depozitarea acestora la loc potrivit, sunt doar câteva dintre cele mai utile sfaturi pe care le puteți primi de la cunoscători. Așadar, asigurați implementarea acestor sfaturi în cadrul afacerii dumneavoastră, pentru a beneficia de randamentul maxim atât al utilajelor dumneavoastră, cât și al personalului angajat.

Meniu