Rulmenții. Diferitele tipuri și aplicațiile în care se folosesc

Rulmenții sunt organele principale ale sistemelor în rotație, meniți pentru a ține sistemele într-o mișcare controlată, minimizând fricțiunea.

Cunoaștem mai multe tipuri de rulmenți, clasificați după diferite criterii cum ar fi:

  • Acționarea forței asupra lor. Astfel, cunoaștem rulmenți: radiali, axiali, radial-axiali. Apoi, rulmentul fluid, rulmentul pe aer, și rulmentul magnetic.

    Din denumire ne vom da seama cu ușurință, că de exemplu la rulmentul fluid încărcătura este purtată de un gaz sau un lichid. Aceștia sunt folosiți mai cu seamă în aplicații de mare încărcătură, la care simplii rulmenți cu bile nu le-ar putea face față din cauza turațiilor mari la care aceștia sunt supuși.

    În cazul rulmentului pe aer, încărcătura este desigur purtată de presiunea unui gaz, care asigură minimizarea fricțiunii între suprafețe.

    Rulmentul magnetic funcționează pe același principiu ca și în cazul rulmenților pe aer, doar că aici în locul utilizării presiunii unui gaz pentru purtarea încărcăturii se utilizează câmpul magnetic. Aici însă, avem de a face cu o capacitate de încărcare mică, ca și în cazul aparatelor, instrumentelor electrice mici.
  • În funcție de forma corpurilor de rostogolire cunoaștem rulmenți cu bile, cu role sau ace.

Diferite aplicații necesită diferite tipuri de rulmenți.

De exemplu, majoritatea rulmenților radiali cu bile, care pot suporta atât sarcini radiale, cât și de tracțiune, în timp ce rulmenții cu role sunt mai potriviți în cazul în care este necesar purtarea unor sarcini radiale. 

Și în privința alegerii rulmenților diferențierea se face în funcție de forța care se aplica asupra lor, în funcție de viteza de rotație, mediul în care va fi folosit utilajul, echipamentul, etc.

În cele ce urmează, vă prezentăm cele mai comune modele de rulmenți:

Rulmenți cu bile cu canelură adâncă

Rulmenții cu bile, cu canelură adâncă, sunt unii dintre cei mai utilizați rulmenți, mai ales pentru versatilitatea lor. Reduc forța de frecare și sunt optimizați pentru a limita și zgomotul produs de aceștia în timpul funcționării, iar datorită adâncimii canelurii și vibrațiile produse sunt limitate, de unde derivă faptul că pot funcționa la viteze de rotație mari. Principala lor caracteristică este că aceștia pot susține sarcini radiale și axiale în același timp.

Rulmenți cu role (cilindrice)

Datorită faptului că, contactul dintre cursa exterioară și cea interioară nu se rezumă doar la un punct de susținere, ci se bazează pe un cilindru cu suprafața mai mare, pot suporta sarcini radiale mult mai mari decât rulmenții cu bile unde contactul dintre cele două pelicule se face într-un singur punct. Rulmenții cu role cilindrice pot suporta sarcini axiale minime într-o singură direcție. Cei pe două rânduri, au o rigiditate radială ridicată și sunt utilizați în principal pentru mașini-unelte de precizie.

Principala diferență dintre rulmenții cu role cilindrice și rulmenții cu bile este că la acest tip de rulmenți folosesc role, în loc de bile. Rolele sunt de fapt niște bile, doar că sunt alungite. În comparație cu rulmenții cu bile, cei cu role cilindrice au o capacitate de sarcină radială mai mare, suportată mai ales la sarcini de tracțiune, de aceea se folosesc mai cu seamă în anumite industrii, la benzile transportatoare.

Ca și la cele cu bile, există varianta cu cușcă și fără cușcă. Rulmenți cu role sferice pot avea unul sau mai multe rânduri de role care rulează pe o pistă comună, în inelul exterior, iar căile de rulare interioare ale inelului fiind înclinate într-un anumit unghi față de axa portantă. Dacă rolele sunt pe mai multe rânduri, acestea pot susține sarcini axiale în ambele direcții, precum și sarcini radiale mari și sunt concepute pentru gabarite foarte mari. În schimb, sunt folosiți în aplicații de viteză mică spre medie și pot funcționa foarte bine în medii dificile de aceea acești vor fi folosiți în aplicații industriale. 

Rulmenți de tracțiune

Ca și toți rulmenții, susțin rotația între piese și o sarcină axială ridicată. Un rulment de tracțiune este format din căi de rulare și elemente de rulare.

Există diferite tipuri de rulmenți de tracțiune, diferențiați prin tipul de aplicație în care sunt folosiți, și mărimea cantității axiale pe care o pot susține. De exemplu, rulmenții cu bile de tracțiune sunt utilizați în aplicații în care trebuie să suporte o sarcină axială mică. Rulmenții sferici de tracțiune cu role, pe de altă parte, sunt adesea folosiți în aplicații care suportă o sarcină axială ridicată și pot susține, de asemenea, arbori nealiniați.

Toate tipurile de rulmenți de tracțiune se folosesc în aplicații de viteză mai mare, cum ar fi sectoarele auto-moto și în domeniul aerospațial, astfel acestea se vor lubrifiați uleiuri speciale.

Rulmenți cu ace

Sunt un fel de rulmenți dezvoltați pentru a face economie de spațiu și totuși cu o capacitate mare de încărcare. Acești rulmenți pot purta atât sarcini radiale cât și sarcini axiale și vin într-o gamă variată de modele și mărimi.

În ceea ce privește acest vast domeniu al rulmenților Hera Industrial este partenerul ideal având o gamă largă de rulmenți și alte organe de mașini, de la cele mai variate șuruburi și până la cele mai performante scule de lucru. Mai mult, oferă servicii de mentenanță și service în același timp.

Meniu